De 7 Beste Gewoontes Om Productiever Te Worden

Onderzoek heeft aangetoond dat 40% van ons gedrag wordt gestuurd door gewoontes.

Het ontwikkelen van gewoontes is om die reden de meest efficiënte en duurzame manier voor positieve verandering op de lange termijn, dus ook gewoontes om productiever te worden!

Verhoog Je Productiviteit

Mensen lijken het hartstikke druk te hebben, maar krijgen tegelijkertijd bijzonder weinig gedaan.

Ken je dat gevoel?

Op de een of andere manier ben je de hele dag aan het rondrennen, maar word je constant op een zijspoor gezet en krijg je maar bar weinig voor elkaar.

Geen zorgen, je bent niet de enige.

Volgens mij hebben allemaal weleens van die dagen.

Waar het door komt?

Een studie gepubliceerd door ‘Institute for Neuroscience of Behavior and Physiology’ geeft bijvoorbeeld aan dat werknemers tijdens het werk 20 uur per week online zijn, waarvan 5 niet werk-gerelateerd.

Van de verspilde tijd gaat 45% op aan het internet, 23% gaat op aan socializen en 32% aan eigen dingen of andere niet werk-gerelateerde activiteiten. De oorzaken liggen verspreid en het gaat allemaal ten koste van de productiviteit.

Door het ontwikkelen en vasthouden van goede gewoontes die helpen bij het verhogen van de productiviteit en een doelgerichter leven bevorderen kun je deze verloren productiviteit terugwinnen.

In dit artikel leer je:

  • Hoe Epke Zonderland zijn productiviteit dusdanig goed geregeld heeft dat hij op wereldniveau kan turnen, terwijl hij daarnaast Geneeskunde studeert;
  • En hoe jij met de 7 enorm belangrijke gewoontes uit dit artikel een meester wordt in het organiseren van je productiviteit.

Concentrate all your thoughts upon the work in hand. The sun’s rays do not burn until brought to a focus. — Alexander Graham Bell

Ontwikkel Betere Gewoontes

Er is een soort ‘gewoontes-gekte’ aan de gang op het moment. Het internet staat er vol mee en zo zijn ‘High Performance Habits: How Extraordinary People Become That Way’ van Brendon Burchard en ‘Millionaire Success Habits’ van Dean Graziosi twee voorbeelden van boeken die recent zijn uitgebracht over dit onderwerp.

De onderwerpen variëren van financiële vrijheid tot het leveren van hoge prestaties in werk of sport.

Op zichzelf geeft dit natuurlijk al aan hoe belangrijk het ontwikkelen van goede gewoontes is. Daarbij moet ik toegeven dat ikzelf ook wel een tikkeltje geobsedeerd geraakt over hoe succes in verband staat met succesvolle gewoontes.

Het probleem is dat succes van de buitenkant er vaak best rooskleurig uitziet, terwijl we niet te zien krijgen dat het ook afzien is en er hard werk aan vooraf is gegaan.

Mijn favoriete voorbeeld hiervan is Epke Zonderland.

Epke behoord tot de top turners van de wereld en studeert daarnaast nog Geneeskunde. Alles wat we zien bij Epke is het succes. Maar wat we niet te zien krijgen zijn de vroege en zware trainingen, de lange avonden studeren, de slapeloze nachten en al die weekenden van huis.

Epke zijn succes komt dus niet zomaar aanwaaien, verre van dat!

Maar als je hem dan bijvoorbeeld bij De Wereld Draait Door ziet zitten, lijkt het net alsof het hem allemaal best makkelijk afgaat…

Epke zijn succes zit hem in hard werken, de juiste mentaliteit én het ontwikkelen van goede gewoontes. Dit geldt eigenlijk voor succes in het algemeen.

Het zit hem in het aanleren van juiste gewoontes, over een lange periode. Die goede gewoontes zijn het fundament voor een succesvol en productief leven!

Dus, als je succesvol wilt zijn in het leven moet je er alles aan doen om de juiste productieve gewoontes aan te leren die je vooruit zullen duwen.

Het is dan zeker afgelopen met het vooruitschuiven van belangrijke zaken, urenlang doelloos op het internet zwerven of ‘bingewatchend’ het weekend door.

Nee!

Het is tijd om productief te worden. Het is tijd om beter gewoontes te ontwikkelen!

If you spend too much time thinking about a thing, you’ll never get it done.

Bruce Lee

Goede Gewoontes Voor Meer Productiviteit

Druk zijn betekent niet meteen dat je ook veel gedaan krijgt en dus productief bent.

Veel mensen zijn druk tegenwoordig. Ze rennen als een kip zonder kop rond, maar als je dan aan het einde van de dag kijkt wat ze gedaan hebben is het vaak verassend weinig.

Ze zijn druk, maar niet productief.

Door je te focussen op de ontwikkeling van 7 enorm belangrijke gewoontes uit dit artikel kun je een meester worden in productiviteit.

Aangezien het over het algemeen moeilijk is om continue gemotiveerd te blijven, kan het ontwikkelen van dit soort productiviteitsgewoontes onze prestaties op elke gebied en zonder extra mentale energie de lucht in schieten!

#1: Volg een ochtendritueel

Ik begrijp dat het gek klinkt, maar ik ben serieus hier. Veel mensen onderschatten hoeveel invloed het begin van je dag heeft!

Het belangrijkste element is dat je je volledig focust op je mentale, emotionele en spirituele gezondheid. Begin je dag daarom met meditatie, ademhalingsoefeningen of lichamelijk oefeningen en zorg dat je je telefoon niet binnen handbereik hebt.

Ikzelf begin de dag altijd met ademhalingsoefeningen, om mijn lichaam meteen van een bonk zuurstof te voorzien en ben daarnaast gek op ‘motiverende video’s’ zoals deze.

Een combinatie van deze twee geeft me ongekend veel energie en motivatie.

Kortom, een ochtendritueel is de perfecte manier om de dag mee te beginnen en is goed voor meer productiviteit.

#2: Stel doelen op een wekelijkse basis

Het stellen van doelen is een gewoonte die op den duur automatisch moet gaan.

Ik bedoel, dat dingen zo goed als automatisch gebeuren, zonder dat we erbij na hoeven te denken is het hele idee van het ontwikkelen van gewoontes, maar het stellen van wekelijkse doelen is extra belangrijk voor je productiviteit.

Succesvolle mensen doen het ook!

Ze stellen wekelijkse doelen en bekijken hun progressie op dagelijkse basis.

De reden dat dit zo goed werkt is omdat je op deze manier precies kunt beoordelen hoeveel progressie je maakt en hoe ver je nog moet.

Door het stellen van wekelijkse doelen is het lastiger afgeleid te worden door dingen die er op dat moment niet toe doen!

#3: Stel dagelijkse prioriteiten

Zodra je je wekelijkse doelen helder hebt, kun je overgaan tot het bepalen van de juiste taken op dagelijkse basis.

Op die manier kun je voor jezelf helder krijgen wat belangrijk is en zo de juiste prioriteiten stellen.

Je kunt hiervoor tijdmanagement technieken als ‘belangrijk versus urgent’ gebruiken. Deze techniek heb ik uit het boek ‘7 eigenschappen van effectieve mensen’ van Stephen Covey en is super simpel en enorm krachtig tegelijkertijd!

Een goede regel hier is dat je elke dag iets uitdagends doet, iets wat je bang maakt, iets wat je continue blijft uitstellen of iets wat je carrière en je gezondheid ten goede komt!

#4: Neem strategische pauzes

Productiviteit neemt af naarmate we ergens langer op gefocust zijn zonder het nemen van pauzes.

Een goede regel is vijf tot tien minuten pauze nemen na ieder uur dat je aan het werk bent.

Dit kan van alles zijn.

Doe bijvoorbeeld iets niet werk-gerelateerds of lees een artikel als deze. Wat het ook is, pauzes zijn enorm belangrijk in het verhogen van je productiviteit.

#5: Manage je energie, niet je tijd

Het op de juiste manier managen van je energie belangrijker omdat energie schaarser is dan tijd.

Ondanks dat tijdmanagement een belangrijke vaardigheid is om te hebben, heeft energiemanagement mijn prioriteit.

Met energie bedoel ik zowel mentale energie als lichamelijke energie.

Je mentale energie is in de ochtend altijd het grootst en zakt af naarmate de dag vordert. Een goede regel hierbij is om de lastige taken als eerste te doen.

Lees ook: 3 Tijdmanagement Tips: Hoe je Effectief je Tijd Organiseert

Je lichamelijke energie is te verbeteren door goed en gezond te eten.

De meeste mensen hebben een ‘energie crash’ ook wel bekend als de ‘after-dinner dip’ direct na de lunch, omdat er veel energie naar de spijsvertering gaat.

Eet gedurende de dag kleinere maaltijden en vermijd daarnaast gesuikerde dranken.

Mijn advies is simpel, verban alle dranken waar suiker in zit! Ze zorgen namelijk voor pieken en dalen in je bloedsuiker wat je suikerspiegel en dus energie instabiel maakt.

Het managen van je energie zal je enorm helpen in het vergroten van je algemene productiviteit!

#6: Pas de 80/20 regel toe

De 80/20 regel, ook wel bekent als het Pareto Principe.

Dit principe een van de eerste dingen die ik leerde in het eerste jaar van mijn studie en is uitgevonden door de Italiaan Vilfredo Pareto. Hij kwam erachter dat 80% van de bezittingen in Italië in handen was van 20% van de Italiaanse bevolking.

Het is vervolgens toegepast op een tal van zaken, bijvoorbeeld dat 80% van de omzet, uit 20% van het assortiment komt.

Wat je hier nou precies aan hebt?

Kijk:

De filosofie hierachter is dat we 80% van onze resultaten, aan 20% van onze inzet te danken hebben.

Door gebruik te maken van deze regel kun je erachter komen waar je resultaten vandaan komen en je zo op een effectieve manier focussen op de inspanningen je het juiste resultaat brengt!

Zo simpel kan het zijn.

#7: Ga de strijd aan met uitstel gedrag

Tenslotte, als ook jij onder de slachtoffers van uitstelgedrag valt, ben je zeker niet alleen. Het is onze natuur om de weg van de minste weerstand te kiezen.

Aan de andere kant is uitstelgedrag een van de grootste redenen van middelmatigheid. 

Een mooi boek dat ik over dit onderwerp gelezen heb is ‘The War of Art’ van Steven Pressfield.

Ik pak dit boek regelmatig uit de kast.

Als je ambitie is om succesvol te worden in wat je doet, is het aanpakken van de natuurlijke neiging om belangrijke dingen uit te stellen een ESSENTIËLE-gewoonte! 

Take care,
Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *