De Dood Van Het Maandelijkse Salaris

The three most harmful addictions are heroin, carbohydrates, and a monthly salary. – Nassim Nicholas Taleb

Deze quote doet de ronde op sociale media en het sprak me meteen aan.

Deze woorden van Nassim Taleb – wetenschapper, statisticus, risicoanalist en auteur van The Black Swan, beschouwd als een van de twaalf meest invloedrijke boeken sinds de Tweede Wereldoorlog door The Sunday Times – konden niet nauwkeuriger zijn.

Je hoeft maar een beetje onderzoek te doen naar heroïne en je zult de schadelijke, bijna dodelijke effecten ervan begrijpen.

Neem daarnaast koolhydraten – iedereen die op dieet gaat en probeert om zijn inname langzaam te verminderen of helemaal af te bouwen, weet wat een uitdagende opdracht dit kan zijn…

Je bent constant op zoek naar vervangers, maar ze lijken niet hetzelfde trucje te doen… Totdat je je op een mooie dag overgeeft en alle koolhydraten die je tegenkomt een te grote verleiding zijn. En tot slot het maandsalaris – het kan je geest, creativiteit en verschillende andere aspecten van je leven in één klap verdoven.

Verslaafd raken aan deze is het gemakkelijkst en er vanaf komen kan vaak jaren duren, soms zelfs een heel leven. Om aan het einde te realiseren dat je je hele leven in een kantoor hebt doorgebracht, voor iemand anders werkte en er niets veranderd is met 20 jaar geleden.

Ikzelf heb na mijn studie meteen besloten voor mezelf te beginnen. Het kostte me veel moeite om deze stap te zetten, want hey, het is allemaal hartstikke risicovol toch? Het was waarschijnlijk de meeste tijd die ik ooit nodig gehad heb om een ​​beslissing te nemen en ik weet nu ook waarom…

Het maandsalaris is een verslaving… De meeste mensen denken dat ze er niet aan kunnen bezwijken, maar dat doen ze wel. Alleen al het zien van dat bedrag elke maand op je bankrekening komen is een sensatie en wetende dat je dat bedrag kunt blijven verdienen, als je min of meer consequent blijft werken, is een ander hoogtepunt.

Wat ik hier niet mee wil beweren is dat werken voor een salaris slecht is, het heeft namelijk veel voordelen en zekerheden. Een structuur die werkt voor velen en ook voor mij heeft dit tijdens mijn studie gewerkt. Maar een uitdaging in een baan komt alleen wanneer je er een belang in hebt, wat weer het idee van een maandsalaris wegneemt. Het kan het gevolg zijn van het initiëren en besturen van een nieuw project, het krijgen van vrijheid om het uit te voeren zoals je dat zelf wilt en het hebben van een geldelijk belang daarin, in de vorm van een inkomsten- of winstaandeel.

Een typisch voorbeeld hiervan is mijn adviespraktijk waarin ik vaak vooraf een winstverdeling afspreek van de gerealiseerde extra omzet ten gevolge van mijn inzet. Daarnaast doe ik het voor mezelf, hoe harder ik werk, hoe beter ik word, hoe meer impact ik kan hebben op de situatie van mijn klanten.

Sommige onderzoeken tonen ook aan dat geld op de vijfde plaats staat op de lijst van redenen voor werktevredenheid. De waardering voor goed uitgevoerd werk was veel hoger. Dit bewijst ook dat het maandsalaris eigenlijk niet relevant is voor een gevoel van professionele groei.

Het andere nadeel van een salaris is dat je denkt dat het je een bepaalde levensstijl geeft en als je het niet hebt, je ook niet dezelfde levensstijl kan hebben. Deze theorie is de grootste mythe ooit. Je leeft eigenlijk een beter leven zonder.

Je bent namelijk meer ontspannen, je realiseert je dat je in de eerste plaats niet zoveel nodig hebt, je leert in het begin hoe je het kunt doen met minder en je bent vooral veel creatiever en inventiever met je werk, tijd en financiële middelen.

Een maandelijks salaris leert je naar mijn idee dus hoe je meer kunt consumeren dan je creëert. En overmatige consumptie is een verslaving, dan wel een negatief patroon, waarvan de gevolgen uiteindelijk zichtbaar worden en je persoonlijk en professioneel zullen belemmeren.

Bovendien, voor de creatievelingen en ondernemers onder ons die geen genoegen nemen met middelmatigheid, is het elke dag volgen van dezelfde limiterende routine beperkend voor de geest, het lichaam en grotendeels voor creativiteit, omdat creatievelingen en ondernemers in wezen dromers zijn.

Ze dromen ervan om de wereld een betere plek te maken, ze dromen van een nieuwe manier om dingen te doen, ze dromen van wat ze kunnen creëeren, wie ze daarbij gaan betrekken en hoe ze het gaan realiseren… En dan dromen ze nog wat meer…

Maar dromen komen niet met een maandsalaris waarmee je elke maand een vast bedrag aan de kant kan zetten voor meer gemoedsrust in de toekomst.

Dromen ontstaan ​​wanneer je onzeker bent over de toekomst en wanneer de toekomst iets is dat je op je eigen manier creëert.

Dan is het namelijk niet de droom van iemand anders, maar die van jou. Iets waar je elke dag zelf aan werkt en stapje voor stapje realiseert. Soms heb je beperkte financiële middelen, soms veel… Maar elke maand bedenk je nieuwe ideeën en manieren, zoek je nieuwe mensen en voer je verschillende projecten uit.

Dit is waar groei exponentieel wordt, omdat je leert je aan te passen aan de situatie en innovatief te zijn met wat je hebt. En in dat vermogen om te creëeren zul je eindelijk tot leven komen.

Het zal niet altijd makkelijk zijn, maar aan het einde van de dag is dit het allemaal waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *