Hoe je betere beslissingen maakt door de denken als een investeerder

Het leven is geen testfase, elke belangrijke beslissing die je vandaag neemt, heeft een enorme impact op de rest van je leven. Dit worden ook wel tweede en derdegraads consequenties genoemd. Je betaalt voor alles wat je nu doet met samengestelde rente in de toekomst.

Je tijd het enige is dat je niet kunt terugkrijgen en precies daarom is het zo belangrijk om de juiste beslissingen te nemen.

Begrijp me nu niet verkeerd, je kunt de angst om de verkeerde beslissingen te maken je niet laten verhinderen in het volbrengen van je missie.

Wat ik zeg is dat elke grote fout je erg duur kan komen te staan en zou te allen tijde vermeden moeten worden.

Stel dat je twee jaar bezig bent hard te werken en te sparen om je missie te realiseren om vervolgens nog eens twee jaar inclusief al je spaargeld te investeren in een verkeerd business idee. Dat zijn vier van je beste jaren waarbij de negatieve tweede en derdegraads consequenties enorm zijn. Al die tijd, geld en mentale energie ben je kwijt en komen niet meer terug. En het ergste van alles is dat je weer moet gaan solliciteren en proberen niet jezelf voor de trein te gooien…

Een ding is zeker, je krijgt maar één kans in het leven en de prijs die je betaald voor één verkeerde beslissing is aanzienlijk. Dit geldt net zo goed voor je gezondheid en relaties als voor je vermogen. Daarom zijn de beslissingen die je vandaag neemt zo enorm belangrijk.

GROTE BESLISSINGEN

Ik beschouw een belangrijke beslissing alles wat een aanzienlijk deel van je tijd, geld en toewijding vereist.

Enkele voorbeelden van belangrijke beslissingen zijn:

Elk van de bovenstaande beslissingen hebben ernstige gevolgen voor als het niet loopt zoals je gehoopt had. Precies dit is waarom je elke grote beslissing die je neemt moet benaderen als een investeerder.

Dat gezegd hebbende, ik wil niet dat je denkt dat je een spreadsheet moet maken voor alles wat je doet. Ik adviseer hier geen rigide, robotachtige benadering van het leven. Ik wil gewoon dat je ervoor zorgt dat wanneer je een grote beslissing moet maken, je de juiste tools hebt, je de tijd neemt om ervoor te gaan zitten en je een goeie afweging maakt.

Dit zijn de criteria:

HOE BETERE BESLISSINGEN TE MAKEN

1: Risico

Bij elke belangrijke beslissing die je neemt is het belangrijk te weten welke risico’s dit met zich meebrengt. Dat wil zeggen het worstcasescenario en of je in staat bent om de klap op te vangen zodat je voorkomt dat je de negatieve gevolgen moet inzien.

De belangrijkste regel van het investeren is allereest beschermen wat je hebt.

Wat ik daar nog aan toe wil voegen is dat je niet alleen je hard verdiende geld beschermt, maar ook je levensgeluk, want geld is slechts een middel die het gemakkelijker maken om gelukkig te zijn. Geluk komt voort uit je gezondheid, rijkdom en relaties en geld speelt daar in mijn ogen een grote rol in. Elke grote klap op een van deze sleutelgebieden betekent in alle waarschijnlijkheid een grote mate van pijn en verdriet.

Elke belangrijke beslissing moet daarom worden gefilterd op potentiele schadelijk die het kan veroorzaken voor die drie sleutelgebieden van je leven. Dat betekent niet dat je elke vrouw die je ontmoet moet onderzoeken als Sherlock Holmes, maar het betekent dat als je erover nadenkt om je te settelen en kinderen bij haar te krijgen (wat je niet zou moeten zijn omdat je haar op Tinder hebt ontmoet), je echt beter je huiswerk moet doen.

Mijn advies is om bij elke beslissing die je neemt naar je risico te kijken met deze vijf factoren in gedachten:

 1. Met betrekking tot je tijd, gezondheid, rijkdom en gemoedstoestand
 2. Hoe lang het duurt om te herkennen dat je de verkeerde beslissing hebt genomen
 3. Hoe lang het duurt om je gezondheid, financiën en gemoedstoestand te herstellen
 4. Of de beloning sterk opweegt tegen het risico van de beslissing
 5. Of er een manier is om je risico op de beslissing te verlagen

Je zult nooit een perfecte beslissing kunnen maken, maar je wilt dat die gebieden er zo goed mogelijk uitzien voordat je ook maar iets doet.

Stel we zeggen dat je het geld dat je van je grootvader geërfd hebt in vastgoed wil investeren met als einddoel een semi-passieve inkomensbron voor de rest van je leven. Het bedrag dat je te besteden hebt is zo’n 225 duizend euro, afhankelijk of je nog een deel van het aankoopbedrag gaat financieren.

Je kiest er in dit geval voor om het object dat je gaat aankopen geheel cash te betalen, zonder financiering. Om een goeie deal te vinden moet je naar verwachting zo’n 10 uur per week investeren in het onderzoeken van het huidige aanbod, prijshistorie, demografie en andere trends in die regio.

Zo ziet je risicoprofiel eruit:

 1. Nihil, je zult er goed van kunnen slapen.
 2. Verwaarloosbaar, vastgoed crasht minder snel dan aandelen.
 3. Verwaarloosbaar, historisch gebleken weinig risico.
 4. Vastgoedprijzen stijgen historisch gezien parallel aan inflatie dus je krijgt een prima rendement op je geld.
 5. Je hebt weinig maandelijkse verplichtingen en hoeft niet bang te zijn gedwongen te moeten verkopen.

Over het algemeen heeft het investeren van eigen geld in vastgoed op een goede locatie een uitstekend risicoprofiel.

Laten we nu eens uitgaan van het feit dat je hetzelfde bedrag nog eens bij leent met een zogenaamde ‘buy to let hypotheek’, waarmee het totale geïnvesteerde bedrag op 450 duizend euro neerkomt.

Dit betekent dat je de komende 10 á 15 jaar vastzit aan een maandelijkse aflossingsverplichting en je dus in zowel goede tijden als slechte tijden aan je betalingen moet voldoen.

Zo ziet je risicoprofiel er in deze situatie uit:

 1. Aanzienlijk. Als er iets gebeurt waardoor de prijs met 10% daalt ben je 20% van je geld kwijt.
 2. Zolang als dat je je maandelijkse aflossingsverplichting kan voldoen.
 3. In het geval van gedwongen verkoop kom je er misschien nooit meer bovenop.
 4. Beter rendement dan zonder financiering omdat je geld verdiend op het geld dat je leent. Dat gezegd hebbende is het aanzienlijk risicovoller.
 5. Niet mogelijk omdat je vast zit aan maandelijkse aflossingsverplichting waar je niet onderuit kan en al je geld geïnvesteerd is.

Zoals je kunt zien, is je risicoprofiel om geld te lenen voor een vastgoed investering aanzienlijk risicovoller dan enkel te investeren met eigen geld. Het rendement is daarentegen wel beter, maar als er iets misgaat in de markt zoals we tijdens de financiële cisis gezien hebben, loop je het risico een groot deel van je inleg kwijt te raken.

Het wegen van risico’s is cruciaal voor het maken van een goede beslissing. Veel mensen dachten begin deze eeuw dat winkelpanden een goede investering zouden zijn, maar achteraf blijkt dat je beter je geld had kunnen investeren in distributiecentra. Het verschil op 225 duizend euro is aan de ene kant een verlies van 67,5 duizend en aan de andere kant een winst van 900 duizend euro. Had je geld bij geleend dan was je meer dan de helft van je geld verloren als je in winkelpanden had geïnvesteerd. Datzelfde kan met de huizenmarkt gebeuren door vergrijzing of economische tegenwind en dat brengt met bij het volgende punt:

2) Waarschijnlijkheid

Zodra je je risicoprofiel hebt afgedekt, is het volgende waar je naar moet kijken de kans op succes. Succesvolle mensen denken niet in zekerheden maar in kansen en de belangrijkste vraag in termen van waarschijnlijkheid is: “Wat zijn mijn kansen op succes?”

Omdat succes altijd betekent dat je de aan de juiste kant van de waarschijnlijkheid op succes staat. Hoe succesvoller je wilt zijn, hoe kleiner de waarschijnlijkheid dat het je gaat lukken. Het kan moeilijk zijn om in te schatten wat de exacte waarschijnlijkheid is of iets gaat lukken maar het is jouw taak om die inschatting zo goed mogelijk te maken.

Laten we eens kijken naar de waarschijnlijkheid op succes als je een ​​bedrijf begint. Het faal percentage voor elk bedrijf is 90%. Dat betekent dat je een kans van 1/10 hebt om succes te behalen met je bedrijf, niet echt een aantrekkelijke waarschijnlijkheid maar zeker realistisch voor een jonge ambitieuze knul.

Maar pas wanneer je het type bedrijf analyseert, beperkt je je kans op succes echt. Als je overweegt een restaurant te beginnen, zou je kans op succes met zo’n soort bedrijf op 1/100 inschatten. Van grote investeringskosten vooraf tot hoge overheadkosten tot het managen van mensen, het beginnen van een restaurant is een faal waarschijnlijkheid dus laten we dat niet doen.

Laten we zeggen dat je een dienstverlenend bedrijf wilt starten zoals ik altijd adviseer. Ik raad het niet aan om een ​​dienstverlenend bedrijf te starten omdat dit je rijk gaat maken omdat het enorm winstgevend en schaalbaar is. Ik raad het aan omdat het de grootste kans op succes heeft. Buiten mijzelf zijn de enige jongens die ik ken met succesvolle bedrijven jongens die diensten verkopen, met drie van hen die in de zes cijferige omzetten online maken.

Een dienstverlenend bedrijf heeft een grotere kans op succes omdat je lage investeringskosten en lage overheadkosten en geen werknemers nodig hebt (tenzij je besluit op te schalen naarmate je bedrijf succesvoller wordt). Hoe lager je bedrijfskosten, hoe kleiner de kans om ten onder te gaan. Daarom zou ik de waarschijnlijkheid op succes willen verdubbelen naar 20%.

Die cijfers zijn natuurlijk een beetje uit de lucht gegrepen, maar je snapt wat ik bedoel. Je kunt de kansen pas altijd zien nadat je het hebt meegemaakt, maar het is erg belangrijk om je beste gok samen te stellen om te bepalen of je de kans krijgt om te krijgen wat je wilt.

3) Bekwaamheid

Nu je de ruwe waarschijnlijkheid gedefinieerd hebt, moet je je eigen bekwaamheid in acht nemen. Het verschil tussen waarschijnlijkheid en bekwaamheid is dat waarschijnlijkheid alleen de algemene cijfers van succes in acht neemt, terwijl bekwaamheidsfactoren je specifieke vaardigheden en toewijding in acht nemen.

In de reguliere persoonlijke ontwikkeling hoor je veel over beperkte overtuigingen en hoe je deze zou moeten elimineren. Dit is belangrijk, als je denkt dat een baan in de publieke sector de beste optie voor je is, maar als je al een ambitieuze vent bent, is het net zo belangrijk om je overtuigingen te beperken.

Tenzij je 12 jaar oud bent en al gescout bent door de KNVB ga je over een aantal jaar niet bij Jong Oranje spelen, hoe positief je ook over jezelf denkt. De waarheid is dat als je mikt voor de sterren terwijl je graag op de maan belandt, je vaak niet op de maan maar plat op je gezicht belandt.

Geloof me in deze dat onbeperkte overtuigingen me meer tijd en geld gekost hebben dan beperkte overtuigingen. Ik dacht altijd dat ik alles kon, maar het leven leerde me anders en het leven is de beste leraar. Pas toen ik van een misleide optimist naar een pragmatische optimist evolueerde, kreeg ik mijn leven op orde. Je kunt groot dromen, maar net zo belangrijk is om realistisch te dromen met beheersbare, bruikbare doelen om je daar te krijgen.

Een goede speler van het spel van het leven begrijpt zowel zijn sterke als zijn zwakke punten en hij speelt voor een goede positie in gebieden waar hij een oneerlijk voordeel heeft. Om je waarschijnlijk op succes in het leven te vergroten, is het in acht nemen van bekwaamheid een belangrijke factor bij elke beslissing die je neemt.

De belangrijkste vragen die je moet stellen bij het bepalen van je bekwaamheid en daarbij het vermogen om te bereiken wat je wilt, zijn:

Stel dat je een dienstverlenend bedrijf wilt starten en je weet hoe je moet verkopen of bent bereid om te leren. Je weet dat je het doorzettingsvermogen hebt om het succesvol te doen maar weet niet zeker welke dienst je wilt verkopen. Je hebt hierbij life coaching, personal training, webdesign, copy writing en programmeren als opties.

De slimme zet is een expertise te kiezen waar je een voorsprong hebt. Als ik probeerde te concurreren programmeren kan ik nog geen honderd euro verdienen, laat staan honderd duizend. Maar persoonlijke ontwikkeling is iets war ik al sinds mijn twintigste mee gepassioneerd over ben en zou me daarom op dat gebied een oneerlijk concurrentievoordeel geven.

Dat gezegd hebbende, bekwaamheid gaat niet alleen over vaardigheden, bekwaamheid betekent ook toewijding, drive en energie. Bij elke belangrijke beslissing moet niet alleen rekening worden gehouden met je vaardigheden, maar ook met de vraag of je bereid bent te doen wat nodig is, zolang het nodig is, om het uiteindelijk tot een succes te maken.

Dit is waar je echt eerlijk tegen jezelf moet zijn. Als je de volgende Elon Musk wilt zijn, moet je bereid zijn om de rest van je volwassen leven 16 uur per dag door te brengen. Ik zou dat niet kunnen doen, zelfs als ik zijn IQ en zakelijk inzicht had, wat ik niet heb. Het enige wat ik kan doen, is mijn hoed voor zo’n man tippen en verder gaan met mijn zaken.

Bekwaamheid is moeilijker te kwantificeren dan waarschijnlijkheid, omdat je met algemene cijfers geen rekening houdt met je eigen karakter. Het in acht nemen van deze twee aspecten is om die reden essentieel bij het maken van een belangrijke beslissing en je kans op succes daarbij in je voordeel te hebben.

4) Opportuniteitskosten

Opportuniteitskosten betekent simpel gezegd de baten die je misloopt door iets niet te doen. In alles wat je doet moet je rekening houden met de potentiele baten die je misloopt als je het niet doet.

Laten we eens kijken naar het voorbeeld van het starten van een bedrijf en de mogelijke opportuniteitskosten die je loopt door het niet te doen en vice versa.

Dus wat kost je door te blijven werken voor een werkgever nou eigenlijk?

Ten eerste kost het je de spanning van het onbekende, de mogelijkheid iets groots neer te zetten en een flink stuk van je persoonlijke vrijheid want het betekent meestal dat je je vijf dagen van de week moet verantwoorden. Het betekent dat je enigszins in de buurt woont van waar je werkt en dat betekent vaak een dure woning in de randstad.

En tenzij je al een tijdje met je carrière bezig bent, duurt het nog te lang voordat je noemenswaardige stappen gaat maken.

Wat kost het om je eigen bedrijf te starten?

Het starten van een bedrijf betekent dat je in de eerste fase naar alle waarschijnlijkheid minder geld zal verdienen dan dat je in loondienst deed. Dit betekent dat je de eerste jaren of een aanzienlijke stap terug moet doen met je levensstijl. Het kan ook zijn dat je je bedrijf op moet starten terwijl je nog in loondienst bent, wat betekent dat je een aantal jaren offers moet maken in je sociale leven.

Uiteindelijk hangt het ervan af waar je bent in het leven. Mijn broertje begon bedrijf vlak nadat hij afstudeerde waarbij zijn vriendin in de opstartfase voor het stabiele inkomen zorgde. Als je jong bent en bereid bent nog een aantal jaar in je studentenkamer te blijven wonen, part time in de horeca te blijven werken en je sociale leven in de wacht te zetten, dan zijn de opportuniteitskosten een goed startsalaris, een comfortabel appartement en een leuk sociaal leven.

Ik zeg niet dat er een goed of fout is maar de afweging hier is vaak korte termijn offers tegenover lange termijn geluk. Een goed startsalaris, een comfortabel appartement en een leuk sociaal leven is nu fijn, maar een leven waarbij je elke dag kan doen wat je wilt is naar mijn idee onbetaalbaar. Dat gezegd hebbende, aan het eind van de dag is het aan jou om de opportuniteitskosten voor alles wat je doet te analyseren en ervoor te zorgen dat je voor jezelf de juiste beslissing maakt.

5) Return on investment

Return On Investment of ROI in het kort, is de beloning die je krijgt voor de moeite en middelen die je in elke beslissing investeert. ROI is vergelijkbaar met risico versus beloning, behalve dat risico is gericht op het nadelige aspect van de beslissing, terwijl ROI is gericht op je voordelige aspect.

ROI is natuurlijk cruciaal bij alles wat met financiën te maken heeft, maar ROI is ook van toepassing op alle gebieden van je leven. De beste manier om de ROI te meten, is met de hoeveelheid geluk die je nu en in de toekomst ervaart als gevolg van de beslissing, omdat geluk is waar we alles voor doen. Geld, auto’s, kleding, vrouwen – wat we ook nastreven, het is om ons gelukkig te maken.

Stel dat je een huis koopt. Bij zo’n beslissing heb je te maken met zowel een rationele overweging als een emotionele overweging. De rationele overweging zou met woonlasten, locatie of functie te maken kunnen hebben en de emotionele overweging met het romantische idee van eigenwoningbezit, de toename in status of wellicht dat je vroeger in dat huis bent opgeroeid.

De business case die je voor jezelf zou kunnen schetsen in termen van ROI zijn de potentiele toename in eigen vermogen aan de koopkant en bewegingsvrijheid aan de huurkant. Wat het ook is, je moet voor jezelf bepalen of theoretisch lagere woonlasten een offer in bewegingsvrijheid waard zijn. En ik zeg theoretisch lagere woonlasten want aan het einde van de dag krijg je te maken met gemeentelijke heffingen, heeft een huis continu onderhoud nodig en moet je wellicht de komende jaren afschrijven op de waarde van de woning. Afschrijven op de waarde zal je denken? Dat zeg ik omdat Nederland flink aan het vergrijzen is en als je het mij vraagt het laatste sap inmiddels wel uit de vrucht geperst is.

Hoe dan ook, ik ben zelf van plan de boerderij van mijn ouders in de Achterhoek over te nemen en dat is niet omdat ik denk dat dit de beste investering voor mijn geld is. Dit doe ik omdat ik hier opgegroeid ben en ik vind dat dit koste wat het kost in de familie moet blijven. Deze beslissing is voornamelijk emotioneel gegrond en dat is ook prima. Onthoud dat de ROI gericht moet zijn op geluk en niet alleen op geld of andere rationele zaken.

Dat gezegd hebbende, misschien zie je de dingen anders dan ik. Het belangrijkste is dat ROI een belangrijke factor is bij al je belangrijke beslissingen. Of dit nu rationeel of emotioneel is, is aan jou.

CONCLUSIE

Het leven is geen experiment want er zijn geen tijdmachines waarmee je het opnieuw kunt proberen. Elke belangrijke beslissing zal een grote impact hebben op de komende jaren en sommige op de rest van je leven. Het leven accepteert geen excuses omdat je de spelregels niet kende. Het leven straft de peuter die niet beter weet, net als de wijze volwassene die dat wel doet.

Daarom moet je bij elke beslissing die je maakt een goede afweging maken of er de gevolgen van ondervinden. Dat betekent ook dat wanneer je de juiste beslissingen neemt, je de vruchten plukt. De ultieme beloning is een leven met zoveel mogelijk consistent geluk en dat is precies wat ik je wens.

Dus volg dit plan, doe je huiswerk en doe je best om zoveel mogelijk juiste beslissingen te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.